En trommesolo, hvor trommeslageren for alvor slipper sig løs, kan gå over 100 decibel. Det kan man ikke holde til i længden. Man siger, at man kun kan tåle at høre musik på over 100 decibel i et kvarter om dagen. Hvis du overskrider dette, risikerer du at skade din hørelse. Hørelsen er den vigtigste evne for en musiker. Derfor skal du som musiker passe særligt godt på. Dette kan du gøre ved at bruge musiker høreværn eller ørepropper. Der findes et større udvalg af høreværn til musikere, som er designet til, at man stadig kan høre sig selv og sine bandmedlemmer.
Advarselssignaler – sådan ved du, at du belaster dine ører
Hvis du for ofte befinder dig i miljøer med et højt støjniveau, kan det føre til høreskader. Du kender nok godt de slemme tilfælde: tinnitus, nedsat hørelse og døvhed. Men hvilke signaler skal du være opmærksom på, for at du ikke kommer så vidt? Hvis du har hovedpine efter en øver, er det et tydeligt tegn på, at du ikke passer godt nok på. Derudover kan du opleve en fornemmelse af at have en kortvarig tinnitus efter overbelastning af ørerne. Du kan også opleve en susen for ørerne efter en øver, hvor lyden har været for kraftig.
Forskellige typer musiker høreværn og ørepropper
Der findes forskellige typer musiker høreværn. Der er forskel på, hvad ørepropper skal kunne alt efter hvilket instrument, du spiller på. Fælles for alle musiker høreværn og ørepropper er, at de kun lukker den skadelige lyd ude. Det er stadig muligt at lytte til sine bandmedlemmer og sig selv. Trommeslageren spiller ofte kraftigt og kommer op i en høj decibel. Det samme gør sig ikke gældende for en klassisk orkestermusiker som for eksempel en cellist. I den klassiske musik er det mere de store udsving i styrken, der belaster hørelsen. Derudover sidder et orkester ofte i flere timer ad gangen og øver. Når en stor gruppe som et orkester er samlet, oplever man sjældent stilhed. Det er altså muligt at finde de musiker høreværn, der passer til dig som musiker.
Pas altid godt på din hørelse
Det er naturligvis ikke kun i øveren, du skal være opmærksom på, hvordan du belaster din hørelse. Du skal også tænke dig godt om, når du ser fjernsyn, er til fest eller lytter til musik i høretelefoner. Sørg for ikke at skrue for højt op for fjernsynet og musikken. Hvis du ikke kan styre, hvor høj musik, der bliver spillet til en fest, skal du forsøge at holde pauser fra musikken. Det giver dig mulighed for at hvile ørerne. Det er ikke kun kraftige lyde, der kan skade din hørelse. Du skal også tænke dig godt om i situationer, hvor der kommer fremmedlegemer ind i dine ører. Det er for eksempel bedst at afholde sig helt fra at bruge vatpinde. Når du skubber ørevoks ind mod trommehinden, risikerer du at din trommehinde bliver beskadiget. Derudover skal du heller ikke putte dine fingre ind i ørerne, da det udsætter dem for samme risiko.